2009. augusztus 17., hétfő

EISA díjak 2009-2010

A European Imaging and Sound Association hivatalos weboldalán már megtekinthetők az idei esztendő EISA díjas készülékei és innovációi! Lássuk hát az idei év elismertjeit… Minden valószínűség szerint Olvasóink többsége számára az „Audio és házimozi panel”, valamint a „Videó panel” kategóriák győztesei a legérdekesebbek, így ezekkel kezdjük a sort.

philips-46pfl9704h-net

A képmegjelenítő eszközök sorában az EISA Szövetség szerint az idén a legjobb LCD televízió a Philips 46PFL9704H/12 modellje lett, míg a plazma tévékészülékek közül a Panasonic TX-P42V10E emelkedik ki.

panasonic-p42v10e-plazma-eisa-450

sony-vplvw85-projector-eisa-300A legjobb ár/érték arányú LCD TV az LG 42SL8000 készüléke, az internetes szolgáltatásokat támogató televíziók mezőnyében viszont a Samsung UE46B8000 LED televíziója vitte el a pálmát. Hogy a videóprojektorokról se feledkezzünk meg, az EISA szövetség idén a Sony BRAVIA VPL-VW85 vetítőjét ítélte a legjobbnak.

A házimozi berendezések szegmensében manapság leginkább a Blu-ray lejátszók tűnnek a legérdekesebbeknek, amelyek közül idén a Pioneer BDP-LX91 készüléke az abszolút csúcs!

pioneer-bdp-lx91-eisa-450

A legjobb ár/érték arányt viszont az LG BD390 Blu-ray lejátszója képviseli, és a HB954PB házimozi kombó révén ugyancsak LG termék lett a házimozi-rendszerek kategóriájának győztese.

lg-bd390-eisa-450

A házimozi hangzással kapcsolatos termékkörben a Denon AVR-1910 AV rádióerősítője kapta az EISA tagok legtöbb szavazatát, a legjobb házimozi hangsugárzó-rendszernek pedig Monitor Audio Radius HD Series hangdoboz-összeállítását ítélték. A házimozi mélynyomók közül az Elac Sub 2080 D „ládáját” emelték ki, a házimozi high-end világának ezévi bajnoka pedig az Anthem Statement D2v és P5 AV előerősítő és végerősítő páros lett.

samsung-bd-p4600-eisa-300A szokványos házimozi kategóriák mellett jutalmazták a legjobb formatervezésű házimozi készüléket, a Samsung falra is felszerelhető, stílusos BD-P4600 Blu-ray lejátszóját, valamint a legjobb házimozi innovációt is, amelyet a Philips Cinema 21:9 LCD televíziója és BDP9100 Blu-ray lejátszója képvisel.
bowers-cm9-eisa-250

Izgalmasnak mondható a kétcsatornás sztereó audio berendezések mezőnye is… Itt a forráskészülékek kategóriájában a Marantz SA8003 SACD/CD-lejátszója győzött, a legkiemelkedőbb hangsugárzónak a brit Bowers & Wilkins audiofil CM9 hangfalait választották, míg a legjobb audio erősítő címet a Harman Kardon HK 990 modellje szerezte meg. A legjobbak high-end vonalát a Pro-ject 6 PerspeX bakelit lemezjátszója, a Sennheiser HD 800 fejhallgatója, valamint a Focal Diablo Utopia hangfalai képviselik. A legtöbbször csak „hálószoba hifi-ként” aposztrofált mini- és mikro-tornyok szegmensének élére az EISA tagjainak ítélete szerint idén a Yamaha MCS-1330 és a Panasonic SC-HC3 rendszerei kerültek, az audiohálózatok kialakításához is alkalmazható médialejátszók/szerverek mezőnyét pedig a Dvico TviX HD M-7000 modellje vezeti.

panasonic-tm300-eisa-250A „Videó panel” képrögzítéssel és editálással kapcsolatos eszközei közül említést érdemel a Sanyo Xacti WH1 kamkordere, mint az idei esztendő legjobb családi kamerája. Emellett már csak a HD képminőséget biztosító termékeknek jutott babér, a Panasonic HDC-TM300 memóriakártyás HD kamkordere, a Sony HDR-XR520V HD kamerája, illetve a Sony Vegas Pro 9 elnevezésű HD videó editáló szoftvere révén.

Rendkívül széles az EISA legrégebbi, „Fotó panel” kategóriájában díjazottak köre, ahol az idei esztendő legjobb kamerájának az Olympus PEN E-P1 fényképezőgépét, a legjobb professzionális kamerájának a Nikon D3x masináját, a legjobb tükörreflexes kamerájának a Canon EOS 500D modelljét, legjobb multimédiás kamerájának pedig a Panasonic Lumix DMC-GH1 készülékét ítélték, míg a legjobb továbbfejlesztett kamerájának mezőnyében szintén egy Canon gép, az EOS 5D Mark II végzett az élen. Soha nem látott számban ítéltek oda díjakat a kompakt fényképezőgépek termékszegmensében, amelyben a standard termékkörben a Sony Cyber-shot DSC-WX1 modellje, a továbbfejlesztett készülékek között a Samsung WB1000 típusa, a „Kaland” kategóriában az Olympus strapabíró μTough-8000 fényképezője, míg az „Utazás” kategóriában Casio Exilim EX-H10 kompakt gépe győzedelmeskedett.

olympus-mjutough-8000-black-eisa-250

sony-70-400g-lens-eisa-200A fényképezőgépekhez tartozó kiegészítők versenye úgyszintén sokszínű végeredményt hozott… Az objektívek sorában a Sigma F2.8/24-70 IF EX DG HSM modellje került az élre, a „Zoom” kategóriát a Sony 70-400mm F4-5.6 G SSM lencserendszere nyerte, utazáshoz pedig a Tamron AF F3.5-6.3/18-270 Di II VC LD Macro objektívjét használnák a legtöbben az EISA tagok közül. Az egyéb kiegészítők közül a Novoflex QuadroPod állványa, a CeWe Photobook-ja, valamint a Canon PIXMA Pro9000 Mark II fotónyomtatója aratta le a babért. A legjobb innovációnak pedig a Fujifilm Super CCD EXR képérzékelőjét ítélték a „Fotó panel” kategóriában.

Az „autóhifi panel” kategóriában kaptak helyet a navigációs eszközök is, amelyek közül a legjobbnak a Harman International csoporthoz tartozó Becker Traffic Assist Z205 készülékét választották, míg a navigációs-média rendszerek sorában a Kenwood DNX9240BT modell végzett az élen. A legjobb autóhifis fejegység a JVC KD-AVX77 típusa, a legjobb autóhifis erősítő Kenwood KAC-X4D meghajtója, a legjobb autóhifis hangsugárzó-rendszer DLS Scandinavia Series, a legjobb autóhifis mélynyomó pedig az Impact XT 15-11 subwoofer lett. Az integrált autós rendszerek versenyét az Audison bit one elektronikája nyerte, a legjobb high-end autóhifi komponensek mezőnyében pedig a Pioneer DEX-P99RS modellje győzedelmeskedett.

sony-ericsson-w995-eisa-250A hordozható készülékek díjazottainak egmeghatározóbb termékkörét a mobiltelefonok jelentik, ahol a zenei mobil kategóriát a Sony Ericsson W995 telefonja, a kamera-mobil kategóriát a Samsung I8910HD készüléke nyerte, míg az üzleti célokra alkalmas maroktelefonok palettáján a Nokia E75, az „okostelefonok” szegmensében pedig az Apple iPhone 3GS mobilja végzett az élen az EISA Szövetség tagjainak ítélete alapján.
sony-walkman-eisa-150A legjobb európai netbook címét az ASUS Eee PC 1008HA Seashell laptopja kapta, a legjobb személyi média lejátszó titulusát pedig Sony Walkman NWZ-X1050/1060 modelljének ítélték oda.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban mindenképpen szót kell ejtenünk egy egyre fontosabbá váló termékszegmensről, a környezetbarát készülékekről… Az EISA Szövetség „Zöld panel” kategóriájában ebben az esztendőben két berendezésnek jutott babér! 2009 és 2010 esztendőkben Európa „Zöld” televíziója a Samsung UE40B7000 LED tévékészüléke lett, míg az LG KM900 (Arena) mobilja kapta a „Zöld” mobiltelefon elismerést.

hazimozi.hu
www.eisa.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése