2009. szeptember 12., szombat

Testmatek

Egy érdekes, jó sorozat.

Az ember kíváncsi lény. Érdeklődése kiterjed az őt körülvevő világra, a körülötte zajló dolgokra, a többi emberre és azok dolgaira. Ez a sok érdekes dolog azonban egy csapásra érdektelenné válik, hogyha az ember egyszer csak megbetegszik. Ilyenkor kiderül, mi érdekel minket a legjobban. Hátat fordítunk a világnak, befelé fordulunk, és csak azzal törődünk, ami a saját testünkben történik. Miért ne foglalkoznánk ezzel a kérdéssel egészséges állapotban is?

Erre kínál egyedülálló alkalmat a Spektrum Televízió legújabb ismeretterjesztő sorozata, a Testmatek. A sorozat egyszerűnek tűnő kérdésekkel indít. Mekkora az emberi tüdő felülete? Mennyit sír egy kisbaba életének első évében? Hányat lép egy átlagos ember egy nap leforgása alatt? Mekkora sebességgel távozik belőlünk a levegő tüsszentés közben? És az átlagos embernek erről egyszerűen fogalma sincs. Csak találgat, becslései pedig legtöbbször köszönő viszonyban sincsenek a tényleges adatokkal.

Még szerencse, hogy az emberi szervezet egész jól működik anélkül, hogy tudatában lennénk a pontos számoknak. Életünk minden percében sejtek százmilliói termelődnek bennünk - egy felnőtt embernél percenként körülbelül 300 millió. Lélegzünk, látunk, hallunk, beszélünk, növekedünk, fejlődünk, változunk.

A sorozat készítői egyszerű megközelítést választottak, és az ember egyedfejlődését követve mutatják be a testünkben lezajló, érdekesebbnél érdekesebb változásokat. A Testmatek fő erőssége, hogy mindezt nem az általánosságok szintjén teszi. Pontos számokba önt mindent, és az adatok száraz közlése helyett a szemléltetésnek egy egészen újfajta és vidám formáját választja. Ki tudná elfelejteni, amikor egymás mellé helyezett vödrök formájában szembesülhetünk azzal, hogy egy átlagos ember mennyi izzadtságot termel az élete során? Erre és sok más kérdésre ad választ az ismeretterjesztő sorozat.

Itt megnézhető online,
és
Itt van egy lista, hogy honnan tölthető a sorozat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése