2009. szeptember 4., péntek

3D fényképező

FinePix Real 3D W1 modell, amely a 3D-s fotókat két optikai blokkal és az alájuk épített CCD-típusú képérzékelő szenzorokkal képes előállítani. A fényképező hagyományos módon is használható, sőt a két optikai egység egy időben, ám egymástól eltérő beállítások alkalmazása mellett is készíthet fotókat. A 10 megapixeles képérzékelő szenzorok helyett inkább a háromszoros zoomtartomány miatt emelhetünk a gyártó előtt kalapot, hiszen a zoomolás során a két képkészítő blokk egymáshoz mért szögeltérése is változik, mely az értékelhető képek érdekében igen precíz elektronikát kíván.



A FinePix Real 3D W1 természetesen teljesen új, a különleges feladathoz igazított, nagy teljesítményű áramkört tartalmaz, a Real Photo 3D chip videofelvételek során is munkára fogható, a kompakt ezek forgatására is alkalmas, egyelőre nem ismertetett felbontásban. A gép hátoldalán olyan 230 ezer képponos kijelző található, mely képes megfelelő távolságból a térhatású megjelenítésre, ezt a tavalyi Photokina rendezvényen saját szemünkkel próbáltuk ki az akkori prototípuson, ahol értékelhető képeket láthattunk.



A fényképező külseje azóta megváltozott, vonalai jóval divatosabbak lettek, ám a két lencse továbbra is kissé jobbra tolva helyezkedik el a burkolaton annak érdekében, hogy tartó ujjunk ne takarjon a képbe. A géppel természetesen egyidőben készíthetők teljes felbontású fotók, és videofelvételek is, ekkor az egyik optikai blokk fényképez, a másik pedig filmet forgat. A fényképező arra is lehetőséget ad, hogy a 3D-felvételeket, két, egyidőben készült fotóból később rakjuk össze, ekkor természetesen korlátok között ugyan, de szerkeszthetők is a jellemzők. Jól jöhet ez például a makrofotók, vagy a telezoom állásban készített felvételek esetén, ahol a 3D-hatás túlságosan is erős lehet.

A Finepix Real 3D W1 optikái egymástól az emberi átlagos szemtávolságnyira helyezkednek el, és a fókusztávolság függvényében is eltérő szögekben állnak egymáshoz képest, éppúgy mint ahogy az emberi szempár is egyre inkább kancsalít, ahogy az élesen tartott tárgy közelít az azt nézőhöz. Csak bonyolítja a helyzetet, hogy a komplett optika-duó zoomot is kínál, ahol az ezáltal hozzáadódó szögeltérések is számolandók a jó képek érdekében, mely gyors áramköröket és precíz mechanikát kíván. Mindemellett a W1-be épített lencsék kioldása egymáshoz képest 0.001 másodpercnél többel nem tér el egymástól.


A gyártó a gép mellé különleges, térhatású megjelenítésre képes, 8 hüvelykes, 480 ezer képpontos, azaz 800x600 pixeles monitort, a Real 3D V1-et is piacra küldi, melyet érintésérzékeny panelén keresztül lehet vezérelni. A fényképezővel a sárguló avar hullását örökíthetjük meg először, a boltokat legkorábban szeptemberben érheti el. A bejelentés során a várható fogyasztói árról nem esett szó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése