2009. július 31., péntek

OLED, a jövő lámpája

Amikor a TV képernyőjének fénye betöltötte a szobát, amikor éjjelente telefonommal világítottam a sötétben a wc felé, már akkor sejtettem, hogy jó ötlet. :)

"Első körben az olyan kisképernyős készülékeknél, mint az MP4 lejátszók vagy az okostelefonok kezdték alkalmazni az OLED technológiát, majd nemrég a síkképernyős televíziók gyártói is felfedezték maguknak az új technológiát, aminek segítségével minden eddiginél vékonyabb kijelzőjű készülékeket képesek gyártani, és persze mindezt sosem látott minőségben – tudtuk meg Farkas Pétertől, a be light világítástechnikai mérnökétől. A dióda ragyogó fehér fénnyel világít, ám közelről nézve piros, zöld és kék színű pontokból áll össze, hasonlóan a színes TV-hez. Az LCD kijelzőkkel szembeni óriási előnye, hogy míg az LCD-hez használt folyadékkristály folyamatosan fényt kap hátulról, ezáltal nem tud tökéletes fekete színt adni, addig az OLED-del nagyon jó kontrasztokat lehet megjeleníteni – magyarázza a szakember.

Napjainkban pedig megjelentek az első világítótestek is, amelyek kihasználják a dióda vékonyságából adódó előnyöket, ugyanis a világítástechnikai eszközöknél a legvékonyabb panel nem haladja meg az 1 milliméter vastagságot. Az OLED másik előnye a rugalmasság, ami korlátlan belsőépítészeti lehetőséget kínál a tervezők számára."
hg.hu













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése