2009. július 11., szombat

Jó játék

Röviden a mobilkódról

A mobilkód (legelterjedtebb típusa a QR-kód) egy kétdimenziós vonalkód, amit a japánban fejlesztettek ki 1994-ben. Rendkívüli népszerűségét a gyors visszafejtési sebességnek köszönheti.

Japánban és Nyugat-Európában rendkívül népszerû, hiszen felhasználását tekintve multifunkcionális. A mobilkód szinte bármilyen információ kódolására alkalmas nyomtatott felületeken, mint például könyvek, cd lemezek borítóján, mozifilmek plakátjain és az újsághasábokon is.

Mindez úgy lehetséges, hogy a mobilkód egy a tartalommal vagy képpel szoros összefüggésben lévő webcímet tartalmaz, és arra irányítja át a felhasználót. Egyfajta hidat képez az online és az offline tartalom között. A kódot a sarkaiban található jellegzetes négyzet alakú mezők miatt - amelyek egyébként szintén információhordozók - könnyű szkennelni, és szinte bármilyen szögből fényképezve (akár fejjel lefelé is) könnyedén azonosítható és feldolgozható jelet kaphat az eszköz.

A legtöbb mobiltelefon rendelkezik olyan programmal, mely a mobilkód használatát lehetővé teszi. Amennyiben Neked nincs ilyen, honlapunkon megtalálod a lehetőségeket a mobilkód olvasó letöltése menüpont alatt.

Felhasználását tekintve két típusa van, a push és a pull verzió:

Push esetén a szolgáltató küldi ki a felhasználónak MMS-ben a kódot, mely alkalmazható jegyként - akár a reptéren becheckkoláskor - vagy kuponként.

Pull esetén a felhasználó leszkenneli a (meghirdetett) kódot, mely átirányítja őt egy waplinkre, weblinkre, küldhet SMS-t, felhívhat kódolt telefonszámot vagy elérhet szöveges információt is.
www.mobilkod.hu

Telefonra olvasó program : QuickMark
Kód készítő oldal: http://qrcode.kaywa.com/
Pár kép
Fórum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése