2009. november 22., vasárnap

MGMaps - offline Google Maps

Igy lehet Arenara és egyéb Java képes telefonra térképet variálni, de hogy mire lehet használni az kétséges, mert keresni nem lehet rajta. Pedig mint nekem futárnak ez lenne a legfontosabb, hogy megtaláljam a címeket. Internetre nem fizetek elő, mert csak lehúzzák az embert és nem ér annyit. /tapasztalat/


A régi Windows Mobile-os Samsung i600 qwerty billentyűzettel, Sygic navigácíós programmal jóval könnyebben használható. Csak így két telefont cipelgetek magammal. Majd eljön az idő, hogy kívülről tudni fogom az utcákat és akkor már nem kell a másik teló. Így is 70%-ban már tudom mi merre van.


Tomi írása:


GMap létrehozása offline térképnézéshez!


1. Telefonra való program letöltése innen: http://www.mgmaps.com/download.php

Itt választ a STABLE verziót, ez a stabil, biztos verzió, PLATFORM pedig legyen GENERIC. Utána ráklikkelsz Download!

2. Megnyílik egy új oldal, ezen a „Download and Install” feliratra kattintással letölthető „mgmaps-signed.jad” fájl a nekünk megfelelő. Ez egy úgynevezett aláírt verzió, erre azért van szükség, mert ha más verziót szedünk le, a készülék majd folyamatosan fájlhozzáférési engedélyezésekkel kapcsolatos kérdéseket fog feltenni, ami élvezhetetlenné teszi a térképhasználatot.

FIGYELEM!!!! Előfordult hogy az itt szereplő „mgmaps-signed.jad” akadékoskodott telepítésénél egyes telefonok esetén! Ez esetben a DOWNLOAD szekcióban a STABLE verzión hagyva próbálkozni kell egyéb PLATFORMRA készült verziókkal is (nem csak a GENERIC-el), hátha valamelyik bejön! A lényeg hogy aláírt verzió legyen (nevében benne van hogy SIGNED) különben kérdezgetni fog a telefon folyamatosan fájlhozzáféréseket!

3. http://www.mgmaps.com/cache/ erről az oldalról töltsd le a „gMapMaker v0.7.x.x” verziót és telepítsd fel a számítógépedre. (x-el jelöltem a verziókat a végén mivel ezek folyamatosan változnak ahogy jönnek ki az újabb verziók) ezt konkrétan a GUI Tools második sorában találod. Ez a program fogja nekünk átkonvertálni a térképfájlt a telefonra töltött program számára értelmezhető adattá.

4. Készítsd el a térképedet amit a telefonra szeretnél tölteni. http://www.mapcacher.com/

Mondom egy példán keresztül hogyan célszerű csinálni. Budapest esete: ráközelítettem Budapestre annyira, hogy beférjen az egész keretbe a város, és körbevettem jelölővel (ha nyomva tartod az egeret és húzod valamerre, akkor arra megy a térkép. Ha pöttyintesz az egérrel, akkor letesz egy piros jelzést, ha több helyre teszel, akkor körbevesz egy területet. A piros árbóvokat is tudod mozgatni ha rákattintasz és nyomva hagyod az egérgombot. Ha pedig 1et kattintasz a piros jelölő fekete pontjába, akkor leveszi a jelölőt)

Itt a képen láthatod, hogy ekkor körbevettem pestet és a Current Zoom Level 10-et ír!!!


Ezután ahogy az alábbi képen látszik, belemásztam Budapest egy forgalmasabb részébe, és úgy láttam, hogy 17-es zoom levelnél már látszanak a legkisebb utcák nevei is. Megadtam a ZOOM LEVEL From 10 to 17 !!!! Alatta a LEVEL OF DETAIL-t én Medium-ra állítottam, de lehet FAST-ra is tenni. Minél jobb minőségűre teszed, annál több helyet fog foglalni a telefonodon a térkép maga és annál lassabban fogja elkészíteni a program. Ajánlott „FAST & Rough”, vagypedig „Medium speed, medium detail”-re állítani. Alatta TYPE OF MAP: ezt lehet variálni, ezzel állítod milyen képet képezzen le. Lehet itt akár műholdképet is csinálni, vagy műhold és utcakép egyben (ekkor rengeteg helyet fog elfoglalni) szóval javaslom hogy „GOOGLE ROAD MAPS”-re tedd, ekkor olyan képekben fogod látni a telefonodon az utcákat, mint itt a képen. Épületek szántóföld nem látszik, csak az utcák. Ezzel helyet takarítasz meg.

5. Ráböksz a GENERATE! -re. Ezzel leképezi egy fájl készült.

6. A korábban telepített „gMapMaker v0.7.x.x”-t elindítjuk

Így fest a felülete. Az a jó ebben a programban hogy semmit nem kell állítani rajta. Arra kell ügyelni, hogy felül a Cache Folder mi legyen (tehát ide fogja tenni a könyvtárakat és fájlokat, ide határozz meg egy helyet a számítógépeden) illetve alul az OPERATION MODE az „MGMaps mode, download tiles using a .map file”-on maradjon, és mehet is, hogy GO!!!

Ez a művelet már el fog tartani egy darabig. Rengeteg könyvtárat és azokban néhány fájlt fog létrehozni a program. Itt a képen én Székesfehérvárról csináltam képet, és azt egy SZÉKESFEHÉRVÁR mappába tettem. Ha végzett, akkor ezt az egész mappát másoljuk fel a telefonra (itt javaslok micro sd kártyaolvasót, vagy bármi mást, csak NE a PC suite programot, mert azzal napokig is eltarthat mire felmásolja a telefonra J Nem azért másol lassan mert nagy mennyiségű adatról van szó, hanem azért, mert rengeteg könyvtár és fájl jött létre, sajnos így működik ez a rendszer. Higgyük el, fogadjuk el J

7. Telepítsük fel a telefonunkra a korábban letöltött „mgmaps-signed.jad” programot, ebben semmi ördöngősség nincsen. Telefonodon ráklikkelsz és már kérdezi is hogy hova telepítse. Indítsuk is el ezt a programot utána telefonon. (ugye ekkor már fel van másolva a BUDAPEST mappa amit az előbb generáltunk soksok almappával)

8. Indítás után meg fogja kérdezni, hogy „Fájl kapcsolat. Engedélyezze?” Nyugodtan menjünk a legfelsőre, hogy „Mindig Engedélyezze” és akkor nem fog többet kérdezni. Ha rákérdez hogy wapra felmehet-e, nyugodtan menjünk rá hogy NE! Mindjárt be fogjuk állítani hogy többet ne is akarjon wapon keresztül kommunikálni.

9. Ha beindult a program, bal alsó sarokban három párhuzamos vonalra kattintva megkapjuk a menüt: ezen belül SETTINGS, majd MAP BROWSING. Itt tegyünk pipát a meglévő helyeken kívül még a LOW MEMORY, STORED MAPS és OFFLINE MODE –ba. Majd lejjebb a STORAGE PATH-nál klikkeljük alul a BROWSE feliratra és tallózzuk be a BUDAPEST mappát amit feltettünk a memóriakártyánkra (mivel csak oda fért fel J ) Ha megvan a mappa, azt észleli a program, hogy egy térképmappa és visszaküld a menübe. Itt nincs más teendő mint az OPCIÓK feliratra kattinva egy SAVE-el elhagyjuk a menüt. Kilépünk ebből a programból, majd újból elindítjuk: TÁ-DÁÁÁÁÁ előhúztuk a nyulat a kalapból, látjuk a Budapest térképünket… plussz mínusszal tudunk közeledni távolodni, távolodni annyira tudunk amennyit megadtunk a zoom levelnél (10-17) és közeledni is addig fog tudni (illetve tudunk minden irányban mozogni ha rábökünk egy helyre és arrébbhúzzuk az ujjunkat). Helyszín keresés és útvonaltervezés nem működik, de van egy térképünk (ha másik városról készítünk és azt akarjuk használni, minden művelet ugyanez, csak a telefonodon a programon belül újra bekell tallózni a városnak a mappáját, újraindítani a programot, és akkor már a másik város térképét látod). A Mobil GMAP egyéb beállításaival kapcsolatban segíteni nem tudok, ezek kellenek ahhoz hogy működjön waphasználat nélkül a térkép program, ami egyébként elég precíz és belső GPS-el akár akként is lehetne használni. Ezért fogok ezután LG ARENA-t venni J

Köszönet a véradásért J: Nagy Tamás (seNTi) www.tomi140.atw.hu



Ui.: Nekem sehogyan nem akar működni a helymeghatározás Arénán.
2009.11.29.
Lassan talál műholdat. Most WeTravel-el próbálkozom, állítólag turn by turn, beszél magyarul és nem kér netet.
2010.03.13.
Működik a GPS, csak az A-GPS hálózati beállítását kellett átállítani Vf internetre így már letudja tölteni a műholdak helyzetét, és 1 percen belül már megtalálja a pozíciómat.

4 megjegyzés:

  1. hello volna egy kis gondom a fent emlitett alairt programok kozul egyiket sem tudja feltelepiteni a telefonom....miert???
    LG arenam van ha tudsz segits vagy adj tanacsot koszonom

    VálaszTörlés
  2. hang van rajta ? :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszi a leirást Nokia x2-00 müködik ahogy irva vagyon :D

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Nekem a gMapMaker nem megy. Letöltöttem, felraktam és ha indítom azt írja ki, hogy: "Unable to find of runtime to run this application."

    Ha van ötleted kérlek segíts, előre is köszönöm!

    VálaszTörlés