2011. november 19., szombat

Szines autók

Emlékszem a 90-es évek idején saját készítésű öntapadós matricából készült csillagokkal, tettük egyedibbé, dögösebbé, nyugatiasabbá a Daciánk motorháztetejét. /mert osztrák tévén a Knight Rider-ben láttuk/ Majd később a külföldi menő márkák emblémáinak másolatát ragasztottuk a a haver 1200-ese szélvédőjére.
Majd 2007-ben körül jött az Illferro. :D
Most mit is akarok mondani?
Azt, hogy a Ford 2012-től, extraként kínál tetoválást a típusaihoz.




A Toyota meg kiadott egy ilyen képet:


Fogalmam sincs, hogy mit is akar jelenteni ez a kép, de a  technológia eljutott oda, hogy egy kijelző lesz az autó külseje. Így határtalan szabadságot ad a személyre-szabhatóságnak.

Ja és anno olvastam ilyet is:

A Nissan mérnökei gőzerővel dolgoznak a színváltós fényezés kifejlesztésén, az első ilyen technikával készült autók 2010-ben mutatkozhatnak be.

Autóvásárlásnál az egyik legnagyobb dilemma, hogy akkor milyen színben is vigyük haza a kiválasztott kedvencet. Kutatók azonban már dolgoznak azon, hogy a jövőben gombnyomásra változtathassuk meg autónk színét, mégpedig olyanra, amilyenre csak akarjuk. A technológia iránt leginkább a Nissan érdeklődik, a japán gyár korábban öngyógyító fényezést is kifejlesztett.

A színváltós fényezés bonyolult dolog, a jármű festése előtt egy speciális polimer réteget visznek fel, mely különleges, paramágneses vas-oxid-részecskéket tartalmaz. Elektromos áram hatására a vas-oxidban lévő apró kristályok újrarendeződnek, ezáltal válik lehetővé a szín megváltoztatása. A kívánt szín megtartása a felület folyamatos, kis feszültségű áram alatt tartásával lehetséges, a jármű leállításával visszaáll az alapértelmezett fehér szín. A technológiával az emberi szem által érzékelhető összes szín reprodukálható, kevesebb mint egy másodperc alatt. Az első ilyen autók 2010-ben kerülhetnek piacra.

Ma csak ez jött össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése