2009. szeptember 7., hétfő

F–35 Lightning II

Az F–35 Lightning II (korábbi nevén X–35 JSF, azaz Joint Strike Fighter) ötödik generációs, egy hajtóműves könnyű vadászbombázó repülőgép, melyet kiterjedt nemzetközi kooperációban a Lockheed Martin, valamint fő partnerei a BAE Systems és a Northrop Grumman fejlesztenek, az Egyesült Államok és több más ország (Egyesült Királyság, Ausztrália, Hollandia, Olaszország) számára. A repülőgéppel az F–16 Fighting Falcon, az F/A–18 Hornet, a Harrier és az F–117 Nighthawk repülőgépeket tervezik leváltani.


A JSF program: 1993-ig két különböző harci repülőgép-program futott egymástól függetlenül: az Advanced Strike Aircraft (A/F-X -- fejlett csapásmérő repülőgép) és a Multi-Role Fighter (MRF -- többfeladatú harcigép). Akkor a hadügyminisztérium összevonta a kettőt, valamint a DARPA Advanced Short Take-off and Vertical Landing (ASTOVL) programját, amibe bevonták a brit haditengerészetet is, és a programnak a JAST (Joint Advanced Strike Technology) nevet adta. Ez a program 1993-ban a következő követelményeket fogalmazta meg az új harcigéppel szemben:

* képes legyen utánégető nélkül is hangsebesség fölötti sebességre (supercruise), de maximális sebessége 2 mach alatt lehet
* egy hajtóműve legyen (olcsóbb, kisebb lehet a gép)
* jobban manőverezzen, mint az F-16
* méretei és tömege nem lehet nagyobb, mint az F-18-asénak
* képes legyen két 900 kg-os bombát és két AMRAAM rakétát belső térben hordozni
* további 5,5 tonna fegyvert lehessen a szárnyai alá függeszteni
* radarvisszahngja -30 dB alatt legyen (mint egy golflabdának)
* szolgálati hatósugara belső fegyverzettel és póttartályok nélkül legyen több, mint 1000 km
* legyen képes a rövid felszállásra és a függőleges leszállásra (STOVL)
* sérülésállósága kisebb legyen, mint az A-10-esé.





F–35 Lightning II Wikipedia
harcirepulo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése